fbpx

Årsskrift 2019

Læs Hugs & Food’s årsskrift for 2019. Download

Forord

af Justine Mitchell, daglig leder af Hugs & Food

Temaet for årets Hjemløsedag 2019 var ”Hjemløshedens mange ansigter”, som meget fint henviser til at hjemløse er lige så mangfoldige og individuelle, som alle andre mennesker i vores samfund. Dette glemmer man måske nemt og kommer til at skære alle over en kam, hvorved man kommer til at holde fast i stereotypiske opfattelser af hvad det vil sige at leve på gaden. I denne udgave af Hugs & Foods årsskrift taler jeg med Jan, der er en fast bruger af værestedet, om blandt andet hans syn på, hvad det kræver for at kunne klare sig som gadesover, samt hvilke positive sider der er ved at leve så alternativt – udenfor for samfundet (som han selv beskriver det). 

Fælles for de hjemløse, der kommer ved Hugs & Food, er, at de på et tidspunkt i deres liv har mistet alt og nu befinder sig i en situation, hvor de har meget få handlemuligheder. De må ofte nøjes frem for at kunne vælge frit. Deres tilværelse præges således typisk af mangel på overskud, hvilket generelt resulterer i, at de binder an med kortsigtede strategier. Det handler om ren overlevelse. 

Ved værestedet har vi derfor fokus på at møde folk i øjenhøjde og samtidigt sætte ind, hvor behovet for hjælp er mest akut. For os handler det først og fremmest om at få dækket de hjemløses mest basale behov, og omsorgsarbejdet med at støtte den hjemløse i egenomsorg er et vigtigt sted at starte. Værestedet tilbyder gratis tøjvask, og vi kan til tider også give et nyt sæt tøj. Der udover hjælper vi gerne med en hårklipning eller en grundig barbering, og der kan også være brug for et varmt fodbad efterfulgt af en pedicure til de trætte fødder. Dette giver kæmpe velvære og er medvirkende til at den hjemløse mobiliserer overskud til at kunne klare resten af dagen. Hjælp til denne gruppe mennesker er ofte en proces, der starter med enkelte tiltag, så det føles overskueligt for den hjemløse. Her efter kan vi som regel følge op med yderligere tiltag uge efter uge. På denne måde arbejdes både med relationen samt det rent praktiske, at det efterhånden bliver til rutine at skifte tøj, klippe negle osv.

I 2020 udvider vi vores tilbud med et badeværelse med brusebad. Dette betyder, at de hjemløse kan få et tiltrængt bad samt ro til at barbere og soignere sig i trygge omgivelser og efterfølgende iklæde sig rent tøj. Det kan være deres eget tøj, der er blevet vasket eller i nogle tilfælde tøj, som de får af os. I vores badeværelse vil de have en stund for dem selv i rolige rammer, hvor der er forståelse for at det godt må tage sin tid. Det er Den Sociale Fond der har bevilliget badeværelset, og udbygningen vil i høj grad løfte det sociale tilbud, vi kan tilbyde vores hjemløse brugere. Vi glæder os til at badet bliver en del af mange ting, vi kan tilbyde de hjemløse, når de kommer ved Hugs & Food og har brug for et pusterum fra gaden.

Vi tror fortsat på, at man er tilbøjelig til generelt at tage bedre beslutninger, når man mødes med respekt som et ligeværdigt menneske samt har fået dækket de mest basale behov om tryghed. 

Dette er således altid vores udgangspunkt i mødet med vores brugere. Hvad der umiddelbart kan virke som en lille hjælp kan således i virkeligheden være første skridt på vejen til langt større forandringer over længere sigt. Hugs & Food hjælper primært gadesovere og udeliggere med deres ofte ret komplekse og sociale problemstillinger, der begrænser eller ligefrem hæmmer dem i at leve det liv de gerne vil leve. 

Læs Hugs & Food’s årsskrift for 2019. Download