fbpx

Helligdage i Hugs & Food

Når de fleste af os har fri, på helligdage, og nyder en velfortjent pause fra arbejdet, er dagene ekstra hårde og udfordrende for de hjemløse, vi arbejder med. Mange sociale væresteder i København holder lukket, og det kan være svært af skaffe et varmt måltid mad, en kop kaffe eller bare et sted, hvor man kan få en tiltrængt snak.

Derfor holder Hugs & Food åbent på alle helligdage, der falder på hverdage, hele året. Vi forsøger desuden, så vidt muligt, at gøre noget særligt ud af helligdagene og fejre danske traditioner. Vi puster æg og laver gækkebreve til påske,. Bager hveder til Store Bededag og skriver julekort til jul. Vi forsøger også at imødekomme de forskellige traditioner, der er i de mange forskellige lande, brugerne kommer fra, som f.eks. at man spiser æggene til påske, i Polen og Litauen, i stedet for at puste dem.

Fællesskabet i Hugs & Food har brug for disse vigtige dage, hvor vi gør lidt ekstra ud af det hele. Det har bl.a. også den betydning, at alle dage ikke blot handler om ren overlevelse for brugerne. Det har stor betydning, at alle dage ikke ligner hinanden og måske glider sammen, men at der engang imellem også sker noget andet. Nogle traditioner ser de hjemløse også ligefrem frem til, og dem der er kommet ved værestedet over en årrække husker årets gang. Vi bestræber os på at være et slags hjem for dem, der ikke selv har et.  Dem der lever på gaden og har brug for de hjemlige rammer, som skaber en følelse af tryghed og genkendelighed – et sted hvor de hjemløse hører til. Ved Hugs & Food står ingen udenfor, men bliver budt indenfor i et fællesskab, der kan rumme forskellighed og skæve eksistenser.

Juleaften

Vi oplever, at de hjemløse er særligt udsatte i de kolde vintermåneder, da flertallet overnatter udenfor og ofte får en række følgesygdomme på grund af kulden og det barske liv på gaden. Dette kan f.eks. være lungebetændelse. De hjemløse lever ligeledes en isoleret tilværelse, hvor ensomhed fylder meget hos den enkelte. Julen kan være en svær tid for mange, men særligt for de mennesker, der ikke har en familie eller et stærkt netværk at fejre helligdagene sammen med. Derfor betyder fællesskabet ved Hugs & Food meget – det er de hjemløses sted, hvor de hører til og hvor de har relationer til de to socialarbejdere. Ved at holde åben juleaften forsøger vi at give de hjemløse en fælles, positiv oplevelse, som et alternativ fra den hverdag, de kender.

Juleaften i Hugs & Food er meget lig en traditionel dansk jul, hvor der er pyntet op med juletræ samt borde med duge og servietter. Der serveres naturligvis et hjemmelavet, traditionelt julemåltid og alle gæster får en julegave. Det hele er med til at skabe de helt rigtige, hyggelige rammer, og man fornemmer umiddelbart, at der er gjort noget helt særligt ud af aftenen. Det er vigtigt for os, at de hjemløse føler sig velkomne, samt at de kan mærke, at vi afholder arrangementet fordi vi har lyst og ikke bare fordi det er vores arbejde. Det er valgfrit om personalet vil arbejde juleaften.

Vi oplever hvert år stor tilslutning fra frivillige, der kontakter os, fordi de gerne vil have en anderledes juleaften, hvor de gør en forskel – hvor der er brug for de ekstra varme hænder.

Hvis du er interesseret i at være frivillig til jul skal du kontakte Marie Christiansen på mail marie@hugsandfood.com eller telefon + 45 30 32 88 90